סוגי צוואות – באילו צוואות מכירה מדינת ישראל?

על פי חוקי הירושה של מדינת ישראל, המדינה מכירה בארבעה סוגי צוואות. במאמר זה אנחנו נסקור את ארבעתן, נסביר את ההבדלים ביניהן וכיצד הם משפיעים הן על בעל הצוואה והן על היורשים עצמם.

לפני שניכנס לעצם העניין של ארבעת סוגי הצוואה בהן מכירה מדינת ישראל, חשוב להבהיר נקודה אחת משמעותית – צוואה היא מסמך משפטי לכל דבר, אך כפי שנראה מיד, ייתכן והוא לא יהיה מסמך כתוב. מאחר ולעתים אין את התנאים לכך ומאחר ומדובר בבקשתו האחרונה של אדם, הרי שההתייחסות אליה היא כאל מסמך משפטי גם אם היא לא כתובה באופן משפטי ולעתים לא כתובה כלל.

4 סוגי הצוואה שהמדינה מכירה בהן

צוואה בכתב יד: זהו המקרה הקלאסי, הנפוץ והסביר ביותר. מדובר במכתב שנכתב בכתב ידו של בעל הצוואה, עם תאריך וחתימה. מסמך מתקבל כמו שהוא, בתנאי שלא מוכח שהוא זויף בצורה מסוימת. למסמך זה אין צורך בעדים. זה נחשב למסמך הנפוץ ביותר, מאחר ואנשים רבים דואגים להשאיר צוואה אחרי מותם. מבחינה משפטית זו גם הצוואה הטובה ביותר, כי קשה לערער על מסמך שכתב בעל הצוואה בעצמו.

צוואה בעדים: צוואה אשר שנכתבת ונחתמת בחסות שני עדים שאין להם עניין בצוואה. צוואה כזו לא חייבת להינתן בכתב יד אלא יכולה להיות מודפסת, מאחר וזו צוואה בעדים אין שום בעיה שהיא תהיה מודפסת. צוואה זו צריכה להיחתם גם על ידי העדים אשר מאשרים שראו את בעל הצוואה כותב וחותם עליה מרצונו.

צוואה בפני רשות: מדובר על צוואה שניתנת בידי שופט, רשם ירושות, חבר בית דין דתי או נוטריון. צוואה כזו יכולה להינתן בכתב וכן בעל פה.

צוואה בעל פה: צוואה שיכולה להינתן אך ורק במקרה ומדובר באדם שעומד על שכיב מרע, ואין לו שום אפשרות אחרת לתת צוואה. צוואה זו תינתן בעל פה כששני עדים יכולים להעיד על מתן הצוואה. חשוב לומר, שאם מצבו הרפואי של בעל הצוואה ישתפר לטובה, הרי שאחרי החודש הצוואה מובטלת.

כיצד משפיעות הצוואות השונות על היורשים?

אפשר להניח שצוואה בכתב או בעדים, הן הצוואות שהכי קשה לערער עליהן. זאת בהנחה ולא מוצאים שום גורם שלחץ על בעל הצוואה לכתוב אותה, זייף אותה או פעל בצורה אחרת בשביל להביא לידי כך שהיא תיכתב.

מצד שני צוואה בדמות האחרונה שציינו, ניתנת לערעור, שכן קל למצוא בה פגמים שונים. חשוב לומר שלבית המשפט יש זכות למצוא פגמים במתן צוואה וחובה עליו לבטל אותה במידה ואכן נמצא שיש בה פגמים. הסיכוי שצוואה ברשות תתבטל היא נמוכה אלא אם מתברר שלא הייתה שום סיבה שהיא תינתן ברשות או כמו שקורה לא פעם בצוואות, שבעל הצוואה נתן אותה תחת לחץ או בחוסר צלילות הדעת.

>> למידע נוסף בנושא כתיבת צוואה וחשיבותה, לחצו כאן.